петък, 25 декември 2009 г.

Коледна къщичка



Необходими продукти за тестото:
3 яйца, половин ч.ч. кристална захар, 1 ч.ч. пудра захар, 1 ч.ч. олио, 3/4 ч.ч. мед, 1 ч.лъжичка сода, 1 ч. лъжичка джинджифил, 2 ч. лъжици канела и около 800 гр. брашно
Меда и захарта се разтопяват на котлона , докато станат в гладка консистенция, добавя се канелата и джинджифила. Премества се в съда, в който ще се меси, добавят се яйцата едно по едно, после олиото и содата. През цялото време се бърка докато стане гладко и пенесто. Постепенно се добавя брашното и се доомесва. Завива се с фолио и престоява в хладилника около 30мин. През това време си подгответе шаблоните за къщичката и хартия за печене. За да не развалят фигурките е най-добре да се разточва директно върху хартията за печене, като се изрежат фигурките отстрани се маха излишното тесто.
Пекат се на умерена фурна - 180-200 градуса, докато порозовеят.
Отделно се изпича и подложка за къщичката с форма според вашия поднос - в моя случай кръгла.
Всички части на къщичката се слепват с белтъчна глазура.
Оставя се да престои една нощ за да стегне здраво и на другия ден се украсява - също с белтъчна глазура но оцветена със сладкарска боя, както и с различни бонбони.

Няма коментари:

Публикуване на коментар